מינימליזם שמכריז על קיומו: הבית בתל אביב שמציג ניגוד מתוחכם

השתקפויות, חללים סימטריים וניגודים בין ברזל, עץ וזכוכית יצרו לבית שעיצבה דורית סלע בתל אביב מראה מתוחכם, שבמרכזו ספרייה דומיננטית

נכנסים לבית מרץ / צילום: עודד סמדר, גלובס
נכנסים לבית מרץ / צילום: עודד סמדר, גלובס

הבית. 300 מ"ר ומרתף של 150 מ"ר בנויים על שטח של 600 מ"ר באחת השכונות הוותיקות והפסטורליות בצפון תל אביב. בבית מרתף ובו ארבעה חדרי ילדים; סלון ומטבח בקומה הראשונה; ויחידת הורים וחדר עבודה בקומה השנייה.

בעלים. זוג בשנות ה-40 לחייהם, שוחרי תרבות, ושלושת ילדיהם בגיל העשרה.

תכנון וסגנון. הבית נבנה לפני כעשור ותוכנן במקור על ידי האדריכל חקי זמיר ומעטפתו לא שונתה: לא נוספו שטחי בנייה ולא שונו הפתחים, אך נדרשו עדכונים אסתטיים שיצרו שינוי מהותי בנראות ובזרימה בין החוץ לפנים ובדינמיקה שבין האגפים לחללים. הקיר שתחם את גרם המדרגות הצפות ומנע חדירת אור, הוסר. כך נחשפו עמודי ברזל קונסטרוקטיביים. עיטוף העמודים הללו בזכוכית שקופה נתן למדרגות מראה מאוורר, ובתצורתן החדשה הן נראות כמוקד פיסולי. רצפת עץ האלון הכהה לוטשה והולבנה. הפרופיל הבלגי ומסגרות הברזל נותרו ואף הועצמו הודות לרצפה הבהירה. גופי התאורה החדשים בבית יוצרים אסתטיקה גיאומטרית ומינימליסטית, שמעצימה את גובה החלל.

הסלון הפנימי והסלון החיצוני תוכננו בסימטריה מושלמת / צילום: עודד סמדר, גלובס
 הסלון הפנימי והסלון החיצוני תוכננו בסימטריה מושלמת / צילום: עודד סמדר, גלובס


צבעים. הגוונים שנבחרו לחללים השונים מונוכרומטיים וטבעיים, ומשרים אחידות ורוגע. כדי להעצים את ההשתקפות הנוצרת הודות לחלונות הוויטרינה הגדולים, יצרה סלע סימטריה בין פינת האוכל החיצונית לבין זו הפנימית ובין הסלון החיצוני והפנימי. פרגולת הקש בחצר עוצבה כהמשך ישיר של תקרת הבית הבהירה - אלמנט המעצים את הקשר הבלתי אמצעי בין החוץ לפנים.

צבעי האבן והברזל נבחרו גם לחלל המטבח, שתוכנן כציר נקי, מינימליסטי ופונקציונלי במיוחד. הארונות הגבוהים עשויים חומר יצוק שנראה כברזל וחזיתם בצבע אפור כהה אלגנטי ודרמטי. האי במרכז בגוון של אבן, ושולחן האוכל העגול עשוי זכוכית.

קיר ספרייה. אלמנט משמעותי ביותר בחלל הציבורי היא מערכת קיר ספרייה שנפרסת מדלת הכניסה, דרך גרם המדרגות ועד הסלון. זהו למעשה ציר המחבר בין אהבותיהם של בעלי הבית - חובבת קריאה מושבעת וחובב מושבע של אסתטיקה ואמנות. הספרייה עשוי ברזל ומשלב תאים פתוחים וסגורים בקומפוזיציה א-סימטרית. החזיתות האטומות נצבעו בתנור בגוון המתכתב עם הצבעוניות הניטרלית בחלל.

ספריית קיר מברזל נפרסת על האגף הציבורי כולו / צילום: עודד סמדר, גלובס
 ספריית קיר מברזל נפרסת על האגף הציבורי כולו / צילום: עודד סמדר, גלובס

סלון. תוכנן כחלל נוח, מוקפד ואמנותי. מערכת הישיבה מייצרת מעגל שיחה אולטימטיבי. בולטים במיוחד שטיח פרסי שדוגמתו מעשירה את החלל ופריטי אמנות שבני הזוג אספו לאורך השנים, ובהם יצירה של האמן אינגו מאורר.

יחידת הורים. קומת המגורים העליונה הוקדשה לבני הזוג, ובה חדר שינה רחב ידיים ומפנק, חדר רחצה ענק ובמרכזו אמבטיית free standing, חדר ארונות ומרפסת גדולה המחברת בין כל החדרים. ביחידה גם חדר ארונות עם דלת זכוכית מעושנת. ילדי הבית זכו ליחידה משלהם במפלס התחתון, שמואר ומאוורר במיוחד הודות לחצרות אנגליות שתוכננו במקור.

שידת רחצה כפולה ומקלחון גדול במיוחד / צילום: עודד סמדר, גלובס
 שידת רחצה כפולה ומקלחון גדול במיוחד / צילום: עודד סמדר, גלובס

יומן קורונה:
ניוזלטר יומי על כל מה שצריך לדעת
הרשמה
הרישום נכשל
✓ הרישום בוצע בהצלחה!
צרו איתנו קשר *5988