*** הכתבה בשיתוף הטכניון - היחידה ללימודי המשך
תפקידי ניהול מייסודם אינם מתאימים לכל אחד, וזה נכון כמובן גם למנהלי תחומים - בהם מהנדסים מנוסים. ההבחנה החדה היא בין ניהול מקצועי, בו התפקיד הניהולי דורש אחריות כוללת על תחום מסוים, לבין ניהול המצריך כמעט אך ורק הנעת עובדים מומחים ואחריות עליהם. המנהל, זאת הבינו כבר אחרי המהפכה התעשייתית, נדרש בכדי להוביל את העסק קדימה, להציב אתגרים ולקיים סביבת עבודה יעילה, נעימה ואפילו יצירתית. כך או כך, תהיה שיטת הניהול אשר תהיה, תפקיד המנהל של היום מצריך עמידה בכמה אתגרים:
צורך ביחסי אנוש מאוזנים
בדיוק כפי שמנהל טוב חייב לגלות יכולות תקשורתיות ולעבוד בצורה מיטבית עם אנשים וצוות, כך גם הקיצוניות השנייה אינה הופכת אותו לאיש ניהול מקצועי. גם כאן הדבר רלוונטי לכל מי שעוסק במקצועות ההנדסה, הדורשים עבודה עם מבחר ממשקים. רכות יתר, ותרנות, וחוסר יכולת לעמוד של שלך ולהיות קפדן, לא מהוות יתרון עבור המנהל, עבור יעדי הצוות, ובוודאי שלא כלפי הארגון. מנהל טוב הוא כזה שיכול לנתב עצמו בין שני המסלולים. נכון, זה עניין של אופי, אבל זה כוח שניתן לסגל עם הזמן ולצבור ניסיון.
יצירת שיווי משקל בין מקצועיות ניהולית למקצועיות בתחום
ככל שנוגע הדבר למנהלים, התאוריות הארגוניות המודרניות של המאה ה-20, דיברו על המנהל המקצועי, ככזה אשר לא חייב להבין ולהכיר את התחומים עליהם הוא אמון, זולת הניהול. כלומר, מנהל מקצועי הוא כזה שיודע לנהל את הארגון ו/או הצוות, שולט בתאוריות הארגוניות, יודע לבנות תכנית עסקית, גם אם הוא פחות מיומן בתחום בו היא עוסקת. כלומר, מנהל טוב של חברת מוצרי צריכה בעולם מזון הבריאות והטבע, לא חייב לשלוט בהנדסת מזון, ובוודאי שלא להיות צמחוני...
אתגרי המהנדס - התמודדות מול קבעון וחוסר יכולת לזהות חדשנות
עם כל הכבוד לניסיון, המפתח להצלחה של היום הוא במילה - חדשנות. לעיתים, דווקא הניסיון העשיר והתחושה שאתם יודעים וראיתם הכול, עלולים להיות בעורכיכם ולא לאפשר לכם להיפתח לרעיונות חדשים ורעננים, כאלה שיציבו יתרון בפני המתחרים. זה לא אומר שהמנהל הטוב של היום צריך להיות צעיר וחסר ניסיון, אבל זה כן אומר שחשוב להיפתח, להתעדכן, להתאוורר, ולחשב מסלול מחדש, גם כאשר אתם משוכנעים שאתם כבר מכירים את הדרך.
תסביך רדיפה
מהנדסים מיומנים, כמו גם מנהלים רבים, בעיקר המבוגרים, עלולים להרגיש שמישהו נושף בעורפיהם. לפעמים די בכך שהוא מקרין תחושה שהוא עושה זאת, ויודע דבר או שניים טוב מהם. אם מדובר בכפיף, סגן או כל עובד אותו המנהל נדרש לנהל בחיי היומיום, הדבר יפגע בזרימת המידע בארגון, ובהשגת מטרותיו. כדאי לכם לעצור לרגע, ועם יד הלב לבדוק את עצמכם - יכול להיות שאותו עובד צודק, והוא באמת יודע דבר או שניים טוב מכם. כך או כך, הדרך הנכונה ביותר להתמודד עם הפער התקשורתי הזה, תהיה באמצעות השלמתו. הבה נודה: התאוריות שלמדתם לפני עשרים שנה, רחוקות מלעמוד במבחן הזמן, ובאקדמיה כמו באקדמיה, סביר להניח שמשהו השתנה מאז. יתרה מכך, אם אתם עוסקים בתחום המחשבים, רק מתבקש להמשיך וללמוד באופן תדיר, גם ועל אחת כמה וכמה כשאתם מנהלים צוות עובדים.
מבט לעתיד - מחשבים מסלול מחדש
הפתרון לאתגרים הללו נמצא בידיים שלכם - אם אתם מהנדסים או מנהלים עם מספר שנות ניסיון ומרגישים שאתם זקוקים לריענון, לפגוש אנשים חדשים מהתחום שלכם ולחשוב על רעיונות חדשים, זה הזמן לבחון לימודי תואר שני. האפשרות הראשונה והמתבקשת היא התמקצעות בתחום שלכם. אפשרות נוספת הינה ללמוד תחומים חדשים ומאתגרים, שגם אם לא יגרמו לכם לעשות הסבת מקצוע, יחשפו אתכם לעולמות חדשים ולדרכי חשיבה יצירתיים.
מי שמציב את הסכנה הגדולה ביותר על הקריירה שלכם, הוא לא העובד המקביל שחושב שהוא יודע יותר. יכול להיות שהוא באמת יודע. האויב הגדול ממנו הוא האגו. הוא, ואולי גם חוסר השאפתנות שלכם להודות, לשדרג את עצמכם, להעשיר את הידע, ולצאת ללמוד.
לחצו למידע נוסף על לימודי התואר השני של הטכניון בקמפוס שרונה תל אביב