*** הכתבה בשיתוף הטכניון - היחידה ללימודי המשך
נראה שלא צריך להיות צרכן כבד של שירותי התחבורה הציבורית בכדי להכיר את האפליקציות שמבקשות להקל את השימוש בה, ובראשן האפליקציה הישראלית Moovit של היזמים ירון עברון רועי ביק, וניר ארז. Moovit, שזוכה להצלחה לא רק בישראל, אלא גם ביותר מ-500 ערים ברחבי העולם, אף גייסה לאחרונה 50 מיליון דולר, והאופק, כך נראה, מבטיח.
כמו בכל האפליקציות השימושיות גם כאן עולה מיד השאלה - איך לא חשבו על זה קודם, אולם הדרך אל ההצלחה כללה לא רק רעיון טוב, וכישרון יזמי, אלא גם מסלול לימודים מחושב שהעניק לסטארט-אפיסטים כלים יישומים למהלך הדרך.
"רציתי לעשות את החיים יותר מעניינים"
עברון וביק, נפגשו לראשונה ביום האוריינטציה של תכנית ה-MBA של הטכניון בת"א.
עברון מספר: "למדתי לתואר ראשון בהנדסה אזרחית בדגש על תחבורה בטכניון, ואחר כך המשכתי לתואר שני. משנת 1992 אני מהנדס תחבורה בארץ וגם בארה"ב. ב-98 הקמתי משרד תכנון משלי, צברתי ניסיון, אבל באיזה שהוא שלב, בשנת 2010 לערך, החלטתי שאני רוצה לחזור ללמוד".
- למה? הניסיון לא הספיק?
"פשוט רציתי לחזור לאקדמיה. לעשות את החיים יותר מעניינים. בהתחלה חשבתי ללמוד לימודים הומניים, אבל בסופו של דבר החלטתי שתוארMBA יקנה לי כלים חשובים. בנוסף, השתעשעתי קצת ברעיון להקים סטארט-אפ".
- היה לך רקע טכנולוגי להיי-טק?
"קיבלתי קצת רקע כשלמדתי בטכניון, אבל לא עשיתי כלום לשימוש ציבורי. כן עשיתי דברים במשרד שעבדתי בו, אחד מהם נמצא עדיין בשימוש בארה"ב. אבל אז, כשעלה הרעיון לצאת ללמוד, אמרתי לעצמי שאולי כדאי שאלמד משהו שיכול להועיל בהמשך".
- אז מה יותר חשוב, לימודים או ניסיון?
"מה שרציתי אז זה לשבור את השגרה. כשאתה נמצא ב'קומפורט זון' (=אזור הנוחות). אין לך כל כך דרבון לעשות דברים אחרים, כי אתה ממשיך ורואה דברים דומים למה שכבר ראית. היציאה מהשגרה חושפת אותך למידע חדש ולאנשים חדשים. לכן אמרתי לעצמי שאני צריך להתקדם, והתכנית של הטכניון למשל, שמה דגש על הטכנולוגיה הגבוהה ומיועדת לבעלי רקע וניסיון ניהולי. ה-MBA פשוט קרץ לי. בנוסף, חשבתי שאולי גם אמצא שותף. כלומר היו לי שתי מטרות - ללמוד דברים חדשים ולהקים סטארט-אפ".
זיהיתי את הצורך הקריטי
את שתי המטרות השיג עברון ואפילו מהר מכפי שציפה ותכנן. "עוד לפני תחילת הלימודים ערך הטכניון בתל אביב יום אוריינטציה לסטודנטים החדשים. אני זוכר שכבר אז הסתכלתי על האנשים וניסיתי לאתר שותף פוטנציאלי, כי ידעתי שהלימודים מתקיימים בדרך כלל בצוותי לימוד. את רועי איתרתי ממש באותו יום גיבוש. זיהיתי בו כשרון וחכמה, וגם את ההערכה שהתבררה כעובדה - שזה מישהו שאפשר לעבוד אותו. ובאמת, במהלך הלימודים היה לנו הרגל קבוע לדבר על הסטארט-אפ ולפחות אחת לשבוע גלגלנו רעיונות.
"אחד מהם היה התחבורה הציבורית שלא רק קשורה לעיסוק הבסיסי שלי, אלא גם זיהיתי בתחום את הצורך הקריטי באספקת מידע עדכני וזמין. מהר מאוד הבנו שזה ישנה את הרגלי הנסיעה, ויאפשר גם לנהגים להעדיף תחבורה ציבורית, כי הם יראו שיש חלופה טובה יותר. בנוסף, הערכנו שלאפליקציה כזו יש אפשרות לשנות הרגלי נסיעה אצל מי שממילא נוסע בתחבורה ציבורית. למשל, אם פלוני נוסע בקו 4 ומחליף ל-44, אולי הוא ילמד שיש במומנטום מסוים דרך אחרת מהירה יותר?".
- אתם חושבים שהאפליקציה באמת שינתה הרגלים?
"בדיעבד אנחנו רואים שהשפענו על השוק. האפליקציה, וזה סיפוק גדול, עודדה אנשים להעדיף תחבורה ציבורית".
- גם אתה שינית הרגלים?
"בהחלט. כשאני צריך להגיע מרחובות לישיבות באמצע תל אביב, בהרבה מקרים אני לא לוקח את האוטו".
- גם לרועי היו גם מחשבות על סטארט-אפ לפני שנפגשתם בטכניון?
"רועי בחור צעיר ודינמי, וגם לו זה עבר בראש. באיזו שהוא שלב אמרתי לו - 'צא ממוטורולה ותתחיל לעבוד איתי. עם גיבוש האפליקציה, הצטרף אלינו גם ניר ארז, כאשר היום מכהן כמנכ"ל של Moovit, והוא הרוח החיה שמובילה אותה".
הלימודים הוליכו אותנו לאורך כל הדרך
- אתה מאמין שה-MBA העניק לכם כלים שלא היו לכם קודם?
"כן, כי יותר מהכול החשיפה חשובה. קשה לי להגיד היום אם קורס מסוים תרם יותר או פחות, אני לא יכול להצביע פרטנית, אבל החשיפה לעולמות המוצר, הכלכלה, וכל מה שהתכנית נותנת - זה דירבן וגם נתן כלים לגבש את הדבר החדש שרצינו. בלי קורס יזמות למשל, לא היה לנו מידע בסיסי איך ומהיכן להתחיל. זה קורס שמוליך אותך לכל אורך הדרך, מהרעיון, עבור בתחנות כמו גיוס כסף, חיפוש משקיעים ועד רגע פתיחת החברה. אחרי הקורס הדברים היו קלים יותר. בנוסף, אני יכול להצביע על מרצה כזה או אחר שעזר לנו בתחילת הדרך ובהמשך קיבלנו ממנו גם טיפים".
- ללמוד MBA בטכניון זה משהו שפותח דלתות?
- "אני לא צריך שיפתחו לי דלת, כי זה משהו שאני יודע לעשות, אבל הטכניון גילה לי היכן הדלתות שעליהן צריך לדפוק. זה לא תואר שהוא רק 'נייס טו הב'".
למידע נוסף אודות התכנית לתואר שני MBA במנהל עסקים של הטכניון, בקמפוס שרונה ת"א לחצו כאן>